Olimpiady i konkursy

Konkurs “Sportowa wiosna” w Gniewinie

SAMSUNG CAMERA PICTURES

W dniu 4 kwietnia nasz team w składzie Jolanta Kosmalska i Klaudia Szymko, pod opieką pani Anny Mulak, wziął udział w Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym “Sportowa wiosna” o Puchar Prezesa Centrum Sportowo-Konferencyjnego Gniewino. Rozgrywki odbywały się w przepięknej scenerii północnych Kaszub, w malowniczo położonym Hotelu Mistral Sport**** w Gniewinie, którym zarządza jako szef kuchni pan Sebastian Cichy. Uczennice zajęły wysokie czwarte miejsce, pokonując 8 drużyn w finale i 20 w całym konkursie. Przygotowały jako danie główne roladki z piersi kurczaka w sportowej odsłonie wypełnione cudownym farszem żurawinowym oraz mistycznym zielonym farszem ze szpinakiem, czosnkiem, serem feta pod pierzynką z sera żółtego typu Gouda w duecie z kaszą pęczak na murawie z dżemu żurawinowego oraz sałatki z roszponki, ananasa, żurawiny, ziaren słonecznika skropionej czerwonym winem, sokiem z ananasa, podkręconej sokiem z cytryny, natomiast na deser podały fondant czekoladowy z niespodzianką w środku w postaci sera pleśniowego w parze z glazurowaną gruszką w czerwonym winie na parkiecie z sosu waniliowego oraz z nutką dżemu żurawinowego. Potrawy prezentowały się i smakowały niesamowicie! Oprócz zmagań konkursowych Jola i Klaudia mogły nauczyć się podstaw carvingu u wicemistrzów świata, pana Grzegorza Gniech i pana Pawła Sztenderskiego oraz obejrzeć inspirujący pokaz wykonywania dekoracji i pralinek prowadzony przez cukiernika, pana Pawła Górnego. Mimo wyczerpującej podróży, czas spędzony na Kaszubach i nad Bałtykiem uznajemy za bardzo udany ;-)

Mistrzostwa Młodych Kucharzy 2015 w Warszawie

tytułowe

Uczennice Aleksandra Krause klasy III TZ i UG oraz Nikola Sajda z klasy II TżiUG zakwalifikowały się do półfinału konkursu kulinarnego organizowanego przez Makro Cash and Carry Polska „Mistrzostwa Młodych Kucharzy 2015” w Warszawie.

W półfinale wzięły udział 24 zespoły uczniów, uczennice nasze zajęły 15 miejsce, zabrakło im tylko 6 punktów, aby wejść do finału. Ale trzeba przyznać, że jest to niebywały sukces uzdolnionych gastronomiczne uczennic i ogromna praca przygotowujących je nauczycieli.

Opiekunami uczennic były: Danuta Dudkiewicz i Maria Kruczkowska

Zapraszamy do galerii zdjęć.

Kolejny sukces w konkursie gastronomicznym

tytuł

25. października, w Zamku Kliczków po raz piąty odbył się Ogólnopolski Festiwal Kulinarny Borów Dolnośląskich „Ale Pasztet !”

 

Laureatami II miejsca w kategorii uczniowie szkół gastronomicznych zostały Daria Murawska i Jola Kosmalska uczennicy klasy II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych.

Przygotowanymi potrawami były: przekąska zimna -„Rybna Fantazja” oraz Danie główne – „ Comber z królika w żurawinowym duecie w towarzystwie sosu cumerland na grzybowym parkiecie”.

Opiekun grupy: Maria Kruczkowska

Gratulujemy i zapraszamy do obejrzenia Galerii.

1 2 3