Projekt zawodoznawczy

 

Realizacja Projektu Zawodoznawczego  pt „Zasmakuj w tradycji”  -prezentacja tradycyjnych potraw Dolnego Śląska realizowanego z projektu Modernizacja Kształcenia Zawodowego na Dolnym Śląsku II prowadzonego przez Dolnośląskie Centrum Informacji Zawodowej i Doskonalenia Nauczycieli w Wałbrzychu. Projekt zrealizowany został na terenie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Marii Konopnickiej w Biedrzychowicach z udziałem młodzieży kształcącej się w zawodach Kucharz oraz Technik Żywienia i Gospodarstwa Domowego pod nadzorem Pani Dyrektor Zofii Rak i współpracy nauczyciela zawodu Pani Marii Gleń.

Celem projektu było zdobycie praktycznego doświadczenia w organizacji usług gastronomicznych. Poznanie i kultywowanie tradycji kulinarnej Dolnego Śląska. Propagowanie produktów tradycyjnych i regionalnych kuchni polskiej. 10 osobowy zespół uczniów pracował pod opieką Pani Zofii Rak oraz Marii Gleń. Cały projekt podzielony był na etapy realizowane przez wyznaczone osoby z grupy.

W I etapie uczniowie inspirowani przepisami dawnych książek kucharskich swoich babć, modyfikowali je tworząc nowe potrawy. Korzystali również z multimedialnych i interaktywnych źródeł takich jak Polska Biblioteka Interaktywna czy Wielkopolska Biblioteka Cyfrowa. Dzięki temu zdobyli wiedzę na temat historii i tradycji kulinarnej Dolnego Śląska.

Drugim etapem w realizacji projektu był dobór odpowiednich surowców i produktów do wybranych potraw a także sporządzanie receptur oraz dokonanie kalkulacji kosztów. W czasie realizacji projektu uczniowie posługiwali się językiem branżowym w technologii gastronomicznej. Planowali i podejmowali działania marketingowe związane z projektem. Przez co zyskali umiejętność kooperacji i współpracy w grupie.

Korzystali ze specjalistycznych programów komputerowych do planowania, rozliczenia i oceny żywienia. Ocenę jakości żywności, wartości energetyczne i odżywcze obliczali według ,Tabeli wartości wybranych produktów i potraw”. Przekształcali przepisy, eksperymentowali z tradycyjnymi potrawami udoskonalając je pod względem wartości odżywczej zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia. Asortyment serwowanych potraw charakteryzował się różnorodnością pod względem wartości odżywczej, smaku, wyglądu, barwy, zapachu, konsystencji.

Zespół do spraw zaopatrzenia sporządził i zrealizował listę zakupów.

Przygotowanie bielizny i zastawy stołowej był kolejnym etapem realizowanym przez uczestników. Do ich obowiązku należała również dekoracja oraz aranżacja stołu, dobór serwatek i kwiatów.

W czasie sporządzania potraw wykorzystano nowoczesne metody i techniki. Uczniowie przez dobór odpowiednich składników, kształtów i kolorów podkreślali ich walory smakowe. W odpowiedni sposób wykorzystali sprzęt i urządzenia, aby straty żywności były jak najmniejsze. Przestrzegali zasad bezpieczeństwa i higieny pracy na stanowiskach.

Prezentowanymi potrawami były m.in.:
Czarne gołąbki Krużewickie, Pieczone pierożki z kaszą, Placuszki z kaszy, Schab ze śliwką, Żeberka w coli, Ciasteczka kruche z Marmoladą, Rogaliki z Marmoladą, Pierożki z jabłkami, Roladki drobiowe faszerowane pieczarkami, Pasztet mięsno-warzywny, Barszcz czerwony, Pierogi ruskie, Pierogi z kapusty kiszonej, Pierożki pieczone z mięsem, Sałatka jarzynowa na kruchym spodzie.

Uczniowie biorący udział w projekcie nauczyli się prezentować potrawy tradycyjne oraz rozpowszechniać wiedzę na ich temat. Zyskali bogatszą świadomość i tożsamość kulturową.  Nabyli praktycznych umiejętności w zakresie współpracy w zespole. Byli kreatywni i konsekwentni w realizacji swoich zadań. Dzięki opiekunom projektu uczestnicy zdobyli praktyczne doświadczenie zawodowe i możliwość realizacji swoich inspiracji.

Projekt zawodoznawczy po nazwą „Zasmakuj w tradycji – prezentacja tradycyjnych potraw Dolnego Śląska” był owocną i praktyczną przygodą dla ich uczestników. Bowiem rozkosze stołu są przywilejem każdego wieku, każdej kondycji, każdego kraju, każdego dnia. Sztuka kulinarna łączy pokolenia i przekazuje tradycje. Uczniowie z Biedrzychowic organizując ten projekt mogli na nowo odkryć bogactwo i piękno  kuchni Dolnego Śląska.

Uroczysta prezentacja potraw odbyła się 07.03.2012r.
Prezentacja projektu zawodoznawczego odbyła się z udziałem wszystkich uczniów naszej szkoły oraz uczniów szkół zaprzyjaźnionych Gimnazjalnych i Ponadgimnazjalnych.

Dyrekcja szkoły, nauczyciele oraz uczniowie składają podziękowania pracownikom Dolnośląskiego Centrum Informacji Zawodowej i Doskonalenia Nauczycieli w Wałbrzychu za efektywna i życzliwą współpracę w ramach realizacji Projektu Zawodoznawczego.

 


 Jesiennie na diecie z nowoczesnymi smakami tradycji

10 osobowy zespół realizował projekt pod opieką n-li przedmiotów zawodowych- pani Danuty Dudkiewicz i Marii Gleń. Założeniem projektu było opracowanie receptur wybranych dań zasadniczych oraz deserów z uwzględnieniem sezonowości i barw jesieni. Do zadań uczniów należało przygotowanie menu, opracowanie receptur gastronomicznych, sporządzenie listy produktów i kalkulacja, kosztów, zakup surowców,  przyjęcie towaru, przygotowanie bielizny i zastawy stołowej, aranżacja stołu i wykonanie potraw.Zrealizowany projekt wzbogacił wiedzę uczniów na temat kolorystyki potraw z zastosowaniem surowców sezonowych. Uczniowie biorący udział w projekcie potrafią zaprezentować potrawy zgodnie z Zasadami ekspedycji potraw. Nabyli praktycznych umiejętności w zakresie współpracy w zespole, byli kreatywni i konsekwentni. Projekt pozwolił uczestnikom zdobyć praktyczne doświadczenie zawodowe oraz umożliwił realizację ich inspiracji w praktyce.

Zobacz galerię