Uczniowie

Festiwal PAUSA NA SZTUKĘ w Goerlitz

SAMSUNG CAMERA PICTURES

W dniu 19.06.2015 uczniowie naszej szkoły uczestniczyli w międzynarodowym festiwalu muzyki i sztuki PAUSA NA SZTUKĘ. Festiwal jest organizowany przez organizację Meetingpoint Music Messiaen wspierającą kulturę w Niemczech, Czechach i Polsce.

Na festiwalu wystąpili: solistka Karolina Mielniczyn, zespół Zjawa w składzie : Paulina Mieczkowska, Wiktoria Dawicka, Martyna Szejmo i Orland Koncewicz oraz perkusista Mateusz Martyniak.

Występy młodych artystów z trzech krajów odbywały się w Teatrze Gerharta Hauptmana na dużej scenie teatru, mniejszej scenie przed teatrem oraz na scenie w foyer . Występom towarzyszyły inne imprezy kulturalne jak warsztaty taneczne i muzyczne, pokazy filmów, warsztaty fotograficzne, plastyczne i malarskie oraz wiele innych. Dla uczestników festiwalu został przygotowany poczęstunek w kawiarni teatralnej. Udział w festiwalu sztuki to świetna zabawa ale też okazja do poznania sztuki i kultury z krajów sąsiednich oraz możliwość kontaktu z rówieśnikami z Polski i Europy.

Konkurs Historyczny pn. „Polska i Saksonia- dzieje sąsiedztwa”.

1

 

W dniu 14 marca 2014 r., zgodnie z Regulaminem, w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Karpaczu odbył się Etap Regionalny – Eliminacje Konkursu pn. „Polska i Saksonia – dzieje sąsiedztwa”.

Do Konkursu zgłosiło się 65 drużyn uczniów z Gimnazjów i Szkół Ponadgimnazjalnych z terenu Dolnego Śląska. Ostatecznie w Konkursie udział wzięło 51 drużyn uczniów.

Do ścisłego finału zakwalifikowanych zostało 12 niżej wymienionych drużyn (podanych w kolejności zgodnej z ilością zdobytych punktów z testu):

1. Technikum w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Biedrzychowicach;
2. II Liceum Ogólnokształcące w Bolesławcu;
3. Liceum Ogólnokształcące nr XIII we Wrocławiu;
4. Liceum Ogólnokształcące nr XV we Wrocławiu;
5. I Liceum Ogólnokształcące w Jaworze;
6. I Liceum Ogólnokształcące w Lubinie;
7. Liceum Ogólnokształcące w Powiatowym Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Środzie Śląskiej;
8. I Liceum Ogólnokształcące w Oleśnicy;
9. Liceum Ogólnokształcące nr III we Wrocławiu;
10. Gimnazjum nr 17 we Wrocławiu;
11. Gimnazjum w Zespole Szkół w Pieszycach;
12. Salezjańskie Liceum Ogólnokształcące w Lubinie.
Laureatami Etapu Regionalnego – Eliminacji Konkursu zostały drużyny z niżej wymienionych szkół:
I miejsce: I Liceum Ogólnokształcące w Jaworze,
II miejsce: Salezjańskie Liceum Ogólnokształcące w Lubinie,
III miejsce: Gimnazjum w Zespole Szkół w Pieszycach.
Drużyny te reprezentować będą Dolny Śląsk podczas Etapu Międzyregionalnego – Finału Konkursu, który odbędzie się w Dreźnie, we wrześniu br.
Naszą szkołę godnie reprezentowała drużyna w składzie:Martyna Szejmo, Paulina Drach i Natalia Krupicka pod opieką nauczyciela historii pani Aliny Kaczmarczyk,GRATULACJE

Spotkanie z rodzicami 25.09.13

rodzice

 

Dnia 25.09.2013r. odbyło się pierwsze spotkanie z rodzicami w roku szkolnym 2013/2014.

Rodzice stopniowo przybywali i mogli podziwiać i kosztować pyszności kulinarne wykonane w aranżacji jesiennej z ciastkami  w kształcie grzybków w roli głównej. Młodzież serwowała kawę i herbatę. Zespół muzyczny umilał pobyt rodzicom swoim śpiewem…   Część oficjalną spotkania rozpoczęła pani Dyrektor Zofia Rak witając rodziców i przedstawiając specyfikę naszej szkoły. Następnie rodzice udali się na spotkania z wychowawcami.

Ogólnopolska Sztafeta Kulinarna Młodych Kucharzy

DSC_5330

Nasi szkolni pasjonaci sztuki kulinarnej Karolina Mielniczyn, Kamil Jagiełło oraz Marek Muła pod opieką nauczyciela Marii Gleń jako jedyny zespół z Dolnego śląska wzięli udział w II Ogólnopolskiej Sztafecie Kulinarnej Młodych Kucharzy, która odbyła się na Targach Wyposażenia i Zaopatrzenia Gastronomii i Sklepów GASTROEXPO 2013 w dniu 23 maja 2013r. w Gdańsku.

Przedmiotem konkursu była:
• zupa rybna z dorsza lub łososia bądź sandacza lub wszystkich wymienionych ryb
• drugie danie- polędwiczka wieprzowa i bób w roli głównej
• deser z czekolady, pomarańczy, świeżych lub mrożonych malin i mięty

Konkurs kulinarny sprawdzał umiejętności pracy w zespole, dokładność pod względem technicznym oraz technologicznym wykonywanych potraw. Na stanowiska zawodnicy wpuszczani byli pojedynczo – zaczynając od kucharza wykonującego zupę rybną, później zawodnika wykonującego II danie i na końcu zawodnika wykonującego deser w czasie nie dłuższym niż 2,5 godziny.

Wyjazd nie był by możliwy bez wsparcia pani dyrektor Zofii Rak oraz pomocy finansowej Rady Rodziców.

1 2 3 4